God Jul – snart! Falka är en evig förespråkare av en stressfri och hållbar jul. Men hur gör man för att minska känslorna av panik och för att göra julen så behaglig som möjligt?
Sju sätt att fira en stressfri och hållbar jul
DELA UPP ANSVARET
Om möjligt, dela upp ansvaret på olika personer som du kommer att fira jul med. En person kan stå för eventuella lekar och program, en annan för förrätten, en tredje för huvudrätten och en fjärde för musik och pynt. Kom också ihåg att julen kan vara likaså fin och minnesvärd med mindre förberedelser och det kan till och med vara trevligare att inte ha orealistiska förväntningar på hur kvällen kommer att gå.
Dela upp ansvaret, så att inte en eller två personer står för allting medan övriga inte gör det. Ju fler som har ansvar, desto mindre tid kommer att krävas för att förbereda. Kom ihåg: en jul med mindre stress är också mer hållbar ur ett hälsoperspektiv.
ÄT RESTER OCH ENKLA RÄTTER
Ingen skam i att äta rester och enkla rätter under julen! Det viktigaste är väl att samlas runt matbordet och att det smakar gott, vad det än är som bjuds. Genom att rensa i skafferi, kyl och frys, kan vi minska matsvinnet samtidigt som vi spar både pengar och tid! Vad är väl bättre än det!
Läs också:
– 17 kul sätt att minska matsvinnet
– 5 saker att tänka på för en miljövänlig jul
TACKA NEJ TILL JULPROGRAM DU INTE MÅR BRA AV
De flesta kan antagligen i någon mån känna igen sig i att familjen faktiskt ibland är värst. Under julen verkar det också som att alla vill träffas oberoende hur nära man står varandra och många situationer kan vara extremt triggande. Det klassiska – singeln som får otaliga frågor kring varför hen inte hittat någon, paret som inte har barn men kanske desperat försöker bli gravida och får frågor kring det, en äldre släkting med konservativa åsikter eller tvärtom, en ung släkting som vägrar förstå andra generationer.
Vad det än handlar om, kan familjesammankomster vara minst sagt överväldigande. Det är faktiskt okej och tillåtet att tacka nej till sådant som inte känns bra. Din jul behöver inte firas enligt de vanliga traditionerna om du inte mår bra av det.
GÖR NÅGOT AVSLAPPNANDE PÅ JULAFTON
Tänk om julafton kunde vara en dag då man vaknar i mjuka sköna kläder, äter en frukost som inte behöver vara så märkvärdig, ser en trevlig film och sedan går ut på en lång och skön promenad i skogen? Julafton kan ofta bli en rad måsten att bocka av innan middagen äntligen är klar. Tänk om det i stället fick vara en lugn och avslappnad dag? Ju fler som har ansvar för de olika delarna av julfirandet (se punkt ett), desto mindre tid behövs för förberedelser. Då kan morgon, förmiddag och kanske delar av kvällen gärna få bli en lugn stund i naturen, kanske framför en brasa med ett fotbad eller dylikt.
GE ENDAST BEGAGNADE JULKLAPPAR
Många av oss har saker därhemma som vi inte längre behöver. Böcker, köksprylar, extra pennor, vad det än är. Det är mer än okej att ge bort begagnade julklappar och det fakto kunde det ju få vara temat för hela gänget som firar! ”Ge bort något du inte längre behöver men köp inte nytt”, får det gärna stå på inbjudan till julfester hädanefter!
Läs också:
– 27 tips på fina miljövänliga julklappar
– 45 tips på hållbara och miljövänliga presenter
HA EN LITEN BUDGET
Det har inte direkt varit lätt det senaste året, att det är tight om pengar kan nog många känna igen sig i. Tänk om julen inte behöver vara dyr och tänk om januari därför inte behöver vara den fattigaste månaden?
Om du inte redan har julpynt men gärna vill, kan man med lite tid göra egna av gamla material hemma. Man kan klippa ut stjärnformade bitar ur apelsinskal som man torkar för att sedan hänga på en tråd i fönstret. Man kan paketera in eventuella julklappar med gammalt tidningspapper man hittar i återvinningen och om man inte har de typiska julfärgerna hemma blir det ändå riktigt stämningsfullt med julmusik och tända ljus.
Vill man ändå köpa julpynt, kryllar det verkligen av billiga saker på loppisar praktiskt taget överallt. Samtidigt kan man göra maten billigare genom att köpa lite mindre mängd, äta det man redan har hemma eller eventuellt köpa till nedsatt pris. Vill man inte resa hundratals kilometer för att träffa släktingar i en annan stad, kan man kanske välja ett långt skypesamtal i stället. Julen blir dyr om allting behöver vara pampigt men kan bli riktigt billig om man planerar lite innan. Falka röstar för en billig men mysig jul!
GÖR GOTT PÅ JULAFTON
Gör gott på julafton. Ett sätt att bryta eventuella icke-hållbara mönster under julen, är att göra gott. I stället för att stå i köket och stressa över julrätter hit och dit, kan ett alternativ vara att hjälpa dem som behöver det. Det finns många organisationer som delar ut mat under julen eller går runt och sprider glädje till sämre bemedlade. Det kan också handla om att dela ut gratis julklappar till småbarnsfamiljer som inte har pengar men också om att hjälpa vår vackra planet! Om vädret tillåter kunde en del av julafton därför användas på att plocka skräp tillsammans med andra eller själv. Vid regn och rusk och kyla, kan dokumentärer kring viktiga ämnen och problem vara värda att se.
Människor mår gott av att göra gott och vad är väl en bättre tidpunkt för det än julafton?
Bonustips: fira inte jul alls, om du inte vill det
Som sagt, Falka är en evig förespråkare av en stressfri och hållbar jul. För många människor kan julen eller andra högtider vara jobbiga. En fantasibild kring den lyckliga familjen målas upp och rätterna på bordet är alla på restaurangnivå. Granen vackert pyntad, ett vinterlandskap utanför, skrattande ansikten.
Många människor har helt andra minnen från julen. Föräldrar med alkoholproblem som blir påverkade vid middagsbordet, familjemedlemmar som gått bort och lämnar en tom plats vid bordet, familjemedlemmar som brytit kontakten och därför inte är med… Någon kanske bor utomlands och inte har någon att fira med, andra hatar julen för att det alltid varit gräl under högtiden. Och, naturligtvis, finns det personer som aldrig haft den här traditionen i sin familj som därför kan känna sig utanför.
Julen är inte alltid det den så gärna vill verka som. Den kan vara väldigt tung och svår och till och med mörk för många. Därför behöver vi poängtera att man absolut inte behöver fira jul om det inte känns bra, inget jultvång här. Du eller de personer du står nära, kan se det som en helt vanlig dag. Det finns ingen orsak att tvinga sig själv att göra något som orsakar smärta och om inte annat, så kommer ju julen nästa år igen.
Med det sagt, hoppas vi naturligtvis att julen en dag kan kännas bra för varenda en som gärna firar. God Jul och Gott Nytt År! ♡
Hur gör du för att fira en stressfri och hållbar jul?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats december 17, 2023
4
Lämna ett svar