Som jag berättat för er tidigare har jag slutat flyga och av många val jag gjort i livet kan just det vara bland topp tre bästa. Att sluta flyga har öppnat så många dörrar och gjort resandet oerhört mycket mer spännande och intressant. Att knepa och knåpa med hur kollektivtrafiken går, att hitta platser man inte visste om, att verkligen ta sig tiden att resa långsamt… Det är något charmigt med det som jag inte kan beskriva i ord. Min sista flygresa var då jag flög tillbaka till Köpenhamn år 2018 och det är faktiskt också just dit jag vill drömma mig idag – till några fina platser i Danmark.
Medan vi väntar på att livet och vardagen går över till något mer normalt igen, dagarna då viruset är borta och vi kan resa flygfritt över gränser, är väl just drömmandet det mest hållbara resandet tänker jag. Så, vi kör. Tre fina platser i Danmark som utmärkt kan nås utan flyg från Finland och Sverige.
Tre fina platser i Danmark att resa till utan flyg
Köpenhamn
Köpenhamn är en stad jag varmt rekommenderar om du vill hitta något alternativt eller om du vill uppleva en storstadspuls – men ändå finna dig i en fin miljö. Här finns så många kreativa företag som skapar nytänkande produkter, här ordnas evenemang jag inte visste gick att ordna och här lever människorna enligt en väldigt avslappnad attityd. Köpenhamn är liksom vad man får då man korsar strikt skandinaviskt med en mer avslappnad sydeuropeisk mentalitet. En väldigt bra en av dessa tre fina platser i Danmark.
Det finns mycket man kunde tipsa om i Köpenhamn. Bryggorna mitt i stan (t.ex. i Islands Brygge), de otaliga parkerna som folk dricker vin i på filtar mitt i veckan, de små sidogatorna i Nørrebro och alla speciella urbana platser som skapats; t.ex. Superkilen eller nybygget i Sydhavnen. Köpenhamn är paradis för den som vill se lite av allt i en stadsmiljö. När jag bodde där tyckte jag det påminde om en europeisk version av New York. Det finns en miljon orsaker att bli kär i Köpenhamn.
REFFEN / REFSHALEØEN
Ta cykel eller färja ut till Refshaleøen eller ”Reffen” och ät ditt livs godaste street food i en skön solstol. Den här platsen tog Dana mig till då jag nyligen anlänt till staden och trots allt miljonklott då jag åt vad jag nu åt, var det en oförglömlig upplevelse. Här hittar du containers på rad från vilka man säljer lite av allt i matformat – och det är gott. Reffen ligger helt vid havet och just i de där solstolarna där man kan äta sitt klott, kan man blicka ut över vattnet och Østerbro med sin fina kyrka på andra sidan.
CHRISTIANIA
Christiania är en plats som måste besökas om man är i Köpenhamn. Stället är mysigt och roligt att traska omkring i och till skillnad från den bild man eventuellt får, så är det också rätt tryggt. Man får inte fotografera på huvudgatan och på några andra ställen på grund av den försäljning av gräs som sker där dock och det är viktigt att komma ihåg. Men i övrigt: våga besöka Christiania, det är underbart!
Christiania är en fristad med en kultur man inte riktigt ser annanstans i Norden? Här bor folk i färggranna fina självbyggda hus intill vattnet och överallt finns det konst att se på. Här satt vi både på vägen ner som upp under vår Interrail med killen förra året. En väldigt fin plats där det också ordnas många konserter, ofta. Vi måste bevara Christiania!
NØRREBRO
Nørrebro är ett måste på en Köpenhamnslista! När vi Interrailade och försökte hitta bra platser att gå till i olika städer, måste jag faktiskt säga att tipslistorna på nätet var rätt värdelösa haha. Liksom, ”saker att göra i x” och så var tipset att se på en staty, se på ett hus. Inga upplevelser eller aktiviteter. När jag är i en stad vill jag uppleva staden och se hur det är att vara lokal där. Man vill ju på något sätt just få in staden. Därför blir det ingen ”se den lilla sjöjungfrun” på denna lista : )
Nørrebro är en bra stadsdel att strosa runt i om du vill känna Köpenhamnsvibbar. Här finns väggmålningar, rosor som klättrar längs husväggarna om sommaren, en av de konstgjorda sjöarna i den södra delen, Assistens kirkegård (var folk picknickar på urgamla gravar, så konstigt men intressant koncept), Den Sorte Plads, Den Røde Plads (för dig som skejtar!), BaNanna Park (skejt + picknick), alla små sidorgator… alltså den här stadsdelen är verkligen fantastisk. Att ta sig till Nørrebro station och området däromkring är också värt det. Här fortsätter målningarna på husväggarna och stämningen är bra. New Yorkig, som sagt.
Även om Nørrebro i sig inte är i centrum och därmed knappast det första som tipsas om på alla Köpenhamnslistor, fastnar man också här enkelt i fällan av att endast gå längs den stora Nørrebrogade. Den är absolut både fin och intressant och har många bra ställen, men våga också vika av till något vid sidan om! Till exempel hittade jag första gången till Guldbergsgade först ganska sent inpå min Köpenhamnstid, vilket var synd. Där såg vi en film på Empire Cinema och satt sedan på en av terrasserna efteråt. Som en egen liten värld och bubbla och inte på en stor huvudgata. Njut av Nørrebro nu!
VESTERBRO
Det här blev också en stadsdel jag var kär i. Här bodde vi på Urban House Copenhagen-hostellet under vår Interrail (med ett gäng skitarga gubbar hehe), ett hostell jag vill rekommendera. Jag visste om hostellet för att vi hade ett jobbuppdrag där då jag bodde i Köpenhamn och tyckte det var fint. Roliga detaljer som fatboys och speciell konst på väggarna etc. Sov gärna där om du besöker staden!
Vesterbro är lite som Nørrebro stilmässigt, kan jag tycka. Kanske lite mer vårdat? Här finns hur mycket som helst att göra, så om du bara har tid för denna stadsdel också – besök! Här hittas t.ex. jättegod vegansk glass på Nicecream CPH, spännande Kødbyen som är ett före detta slakthusområde med restauranger , tåghuvudstationen, Folkehuset Absalon där det ordnas yoga, studentfester, fester, what not… med mer. Vesterbro har sin egen puls och charm och jag brukade älska att cykla omkring här och bara titta.
BESÖK OCKSÅ
Förutom alla möjliga små och större platser jag både nämnt och inte nämnt i texten, vill jag också rekommendera följande som en del av din Köpenhamnsvistelse. Botaniska trädgården och framförallt fjärilshuset, sola en hel dag på någon av bryggorna och simma i kanalen intill mitt i centrum, besök underbara Amager strandpark, gå till Torvehallerne för färska grönsaker och frukter (och helvettes god glass), Kalvebod Fælled för att komma ut i öppna marker och se betande kor och Ørestad strax intill som är som en futuristisk stad med väldigt speciell arkitektur och gräs på taken. Och. Så. Vidare. Köpenhamn är en drömstad!
SÅ TAR DU DIG TILL KÖPENHAMN FLYGFRITT
Köpenhamn lär ju vara den populäraste av dessa fina platser i Danmark. Som huvudstad och känd för sin speciella kultur och hygge, lönar det sig verkligen att besöka staden. Att ta sig till Köpenhamn flygfritt från Finland eller Sverige är dessutom rätt enkelt. Jag har några gånger åkt den rutten och tycker den är både smidig och icke-ansträngande. Så här kan man göra:
Ta nattbåten från Åbo till Stockholm med Viking Grace (rekommenderar det också pga att just den färjan skall vara den mest miljövänliga utsläppsmässigt) och sedan följande morgon 8.20-tåget från Stockholm till Köpenhamn. Klart! För en vuxen (26 år eller äldre enligt SJ) kan en tågbiljett Sthlm-Kph kosta mellan 30-60 euro men också stundvis vara både billigare eller dyrare. Boka i tid!
Med båtbiljett och tågresa kan den här rutten kosta ca 30-100 € beroende på datum och klockslag på resorna. Det lönar sig att vara ute i tid! Sedan bor ju heller inte alla i Åbo och vissa kan eventuellt skippa hela färjan medan andra måste lägga till fler tåg eller bussar. Det jag ändå vill säga är att det går att ta sig till en av de häftigaste städerna i Europa rätt enkelt, utan flyg. Härligt!
(Just nu är direkttågen Sthlm-Kph inställda pga corona men jag rekommenderar ju heller inte att resa just nu, utan snarare spara denna guide inför framtiden).
Nordjylland
Välkommen till ett sanddynsparadis, en av tre underbart fina platser i Danmark! Få vyer jag sett har varit lika vackra som de i Lønstrup i Nordjylland. Jag och killen var där sommaren 2018 och det var helt makalöst. Stranden sköljdes konstant av enorma vågor och längs med kusten gick vita sandstränder som såg ut att vara oändliga. I bussen kunde vi skymta vad som såg ut som en öken mitt i Danmark men som egentligen var Råbjerg Mile, en gigantisk sanddyn. Tips tips om du är ett öken-fan, man behöver inte ens lämna Norden för det!
Vi sov i Lønstrup men besökte också Løkken innan vi åkte tillbaka till Köpenhamn. Løkken är ett surfparadis känt i Europa – inte undra på med de vågorna. Det har gått över två år sedan vi satt där och tittade ut men fortfarande är bilderna jag tagit där de som gör mig allra mest sentimental och tårögd. Om jag bara fick besöka det snart igen och uppleva den gulliga lilla Lønstrup-kommunen med det lilla gulliga hotellet och den där ena gatan som slingrade sig genom staden. Jag skulle bli så lycklig.
Medan Köpenhamn är en fantastisk stad, kan jag ändå tycka att ett stort minus med den är just det att det är en stad. Ute på Nordjylland är naturen däremot närvarande överallt. För en finländare som inte riktigt upplevt sanddyner (även om det finns av dem också här!), är det som en exotisk lyx att bara stå där och ta in vyerna. Jag har ju berättat om hur jag behöver naturen runt mig och skulle jag bo i Köpenhamn skulle nog ett antal roadtrips ut till Jylland säkert vara på sin plats. Det är så makalöst vackert. Tänk att naturen kan skapa allt det här.
SÅ TAR DU DIG TILL NORDJYLLAND FLYGFRITT
Att ta sig till Lønstrup från Köpenhamn tog hela sju timmar med buss och tåg på grund av olika järnvägsarbeten. Vi bytte också buss/tåg fem gånger eller så. Men! I efterhand, oberoende hur skönt och vackert Lønstrup och Løkken var i sig, konstaterade vi att det var resan dit som ändå var det roligaste och mest minnesvärda. En liten hyllning till långsamt resande, som det här definitivt var. Kommer aldrig glömma den här platsen och längtar efter att få vara där igen.
Vi reste ju visserligen från Köpenhamn men det går också att t.ex. resa från Göteborg i Sverige med färja över till Fredrikshamn på Jylland i Danmark. Kommer man raka vägen från Finland är det alltså mycket snabbare att göra så än att ta sig via Köpenhamn. Då kunde en resa med start från Åbo se ut så här:
Ta nattbåten till Stockholm (gärna Viking Grace igen pga mindre utsläpp) och sedan ett tåg till Göteborg, som tar ca 3 h. Hoppa sedan på nästa färja till Fredrikshamn (just nu går det en på morgonen och en på eftermiddagen), som också den tar ca 3 h (lite drygt). Fredrikshamn i sig är redan Nordjylland men vill man därifrån till t.ex. Skagen kan man göra det med ett tåg som tar en dryg halvtimme. Vill man till Lønstrup från Fredrikshamn, tar det 1 h 20 minuter med tåg och sedan byte till buss.
Om man startar från Åbo och vill landa i Lønstrup utan att flyga, räcker det alltså med en natt på båten, 3 h med tåg till Göteborg, 3 h med färja till Fredrikshamn och ytterligare 1 h 20 min med tåg och buss. En natt + dryga 7 h! Och jag lovar, det är värt det.
Bornholm
Sist men absolut inte minst, min alla tiders favoritplats utomlands: Bornholm. Av dessa tre fina platser i Danmark tror jag Bornholm kan ta priset, även om konkurrensen är stenhård : )
Får man ens säga att en plats är ens favoritplats då man varit där ett veckoslut endast? Ja, som jag kände då jag var där så vågar jag påstå det. Den här lilla veckoslutsresan var på något sätt som en vändpunkt i mitt liv och en långtida dröm som äntligen gick i uppfyllelse.
Det var sommaren 2018 i Köpenhamn då jag en morgon tittade på telefonen och hade fått ett meddelande om att min kollega inte var på väg till kontoret den dagen. Det var fredag, jag var omotiverad och jag drömde mig bort. Tanken slog mig – jag borde ju åka till Bornholm! Sagt (tänkt) och gjort, bokade jag tåg till Ystad via Malmö, färja från Ystad till Rønne på Bornholm och hotell i natursköna Allinge på Bornholm. Plötsligt hade jag cyklat ner till huvudjärnvägsstationen och sökt ut mitt spår och åkt iväg på en resa som jag fortfarande tänker på med värme. Den här resan betydde så mycket för mig, jag vet inte ens exakt varför. Men på bara en sekund blev jag tokkär i Bornholm och längtar så otroligt mycket att få vara där en gång igen.
ALLINGE
Med lite hjälp av folk omkring mig hittade jag bussen till Allinge från Bornholms största stad Rønne och åkte putt putt tvärs över ön. Rakt genom det gröna landskapet, alla ängar och små boplatser. Det var helt underbart. Min landsbygdssjäl mådde bra där. Och när jag väl kom fram och navigerade mig fram till mitt hotell var det bara så jäkla bra att vara där. Ja, ni ser ju hur fint Allinge var på bilderna.
Allinge finns i den nordligaste delen av Bornholm och är en liten ort med 1500 invånare år 2017. Den ligger vid vattnet och lockar säkerligen turister utan att alls kännas turistig. Allinge var bara avslappnande och otroligt gullig! Kanske var det just det gulliga och enkla här som stal mitt hjärta. Små kvarter med kringelikrokgator, berg (inte direkt vanligt på fasta Danmark) och kullar, färggranna hus, sympatiska restauranger och fina båtar i hamnen.
Jag hyrde en cykel i Allinge för det kändes som det mest vettiga sättet att ta sig fram på. Jag sov visserligen i denna by men åkte nog långa vägar på cykeln till andra små gulle-orter. Minns att jag i något skede förbannade mig själv för den idén men idag inser jag ju att det nog var rätt sätt för att kunna se så mycket som möjligt på den korta tid jag var där. Jag minns inte direkt vad det kostade att hyra cykel men det låg kanske på under 20 € för ett dygn.
Jag bodde på Pension Klostergaarden strax vid vattnet, det var inte direkt billigt men jag antar att det går att hitta budgetvänligare alternativ. Det är säkert också möjligt att campa någonstans på ön, vilket säkert skulle vara ett fint minne att skapa. Pension Klostergaarden var mysigt hur som helst.
Bornholm skall vara känt för sitt speciella ljus och därför locka konstnärer dit. Jag var inte direkt förvånad över att ljuset lockade, kvällarna var på något sätt turkosa där. Jag satt uppe på ett berg ena kvällen och bara beundrade det som än idag är något jag längtar tillbaka till. Jag minns hur jobbigt det var att komma tillbaka till Köpenhamn och bort från öppet hav, vänliga Bornholmsbor och det förvånansvärt goda kranvattnet (!).
Just det ja! Det här fenomenet. Enorma klungor av fåglar som plötsligt flyger iväg tillsammans. Svart sol, sort sol, heter det visst. Man blev både skrämd och helt förundrad över det. Här kan ni se en video någon filmat på det. Minst sagt fascinerande.
GUDHJEM
Med min hyrescykel trampade jag iväg till en till av alla dessa fina platser i Danmark, nämligen orten Gudhjem som ligger ca 15 km från Allinge. Gudhjem var, liksom Allinge, en gulle-ort. Branta kullar, färggranna hus och en mysig hamn. Här simmade folk mitt i centrum vid de klippor som fick fungera som strand. Härifrån kan man dessutom ta sig ut till Christiansø som jag så gärna hade besökt men inte hann med. Christiansø och de övriga Ertholmene / Ärtholmarna har sett mycket fina ut på bilder jag sett och jag hoppas nästa gång hinna också dit.
I Gudhjem gick jag runt i små butiker med unika kläder och smycken, allt var annorlunda från det jag är van vid här hemma. Vissa backar var så branta att jag inte ens vågade cykla nerför eller orkade cykla uppför dem. Men precis som Allinge, stal Gudhjem mitt hjärta. Man kunde nästan tro att jag överdriver med tanke på hur *fantastiskt* allt varit enligt mig men det är min ärliga åsikt. Jag är helt och hållet tagen av Bornholm och är så avundsjuk på dem som faktiskt får bo i det här paradiset. Men liksom glad för dem också, tänk att på riktigt vara så lycklig att ha en plats vid havet.
HELLIGDOMSKLIPPERNE
Det här hörni, det var som att vara i Grekland men på Bornholm. Någonstans mellan Allinge och Gudhjem hittade jag äntligen fram till Helligdomsklipperne efter många om och men. Jag cyklade av och an säkert tio gånger utan att förstå var jag skulle gå in. Men så kom jag fram och det var svårt att förstå att det verkligen var i Norden. Sommaren 2018 var så fruktansvärt varm, minns ni? Jag kunde inte annat än doppa mig och vila mina fötter på en sten. Att simma vid Helligdomsklipperne var lite som att vara i en lagun fastän det var i havet, det var liksom lite instängt med grönblått botten. Mycket vackert.
Du behöver så klart inte simma vid Helligdomsklipperne och vi får inte alltid uppleva en sådan stekhet sommar som 2018 där enda alternativet är att svalka sig i havet. Det går också att bara sitta på stenkanten och se ner i vattnet. Eller balansera stenar som många gjort vid stranden. Eller stanna uppe på själva berget ovanför och bara se på allt, som är så fint. Men att besöka Helligdomsklipperne, det tycker jag du ändå skall göra om du får chansen. 110% värt!
DUEODDE
Söndagen innan jag skulle hem, behövde jag ta mig tillbaka till Rønne för att hinna till Ystadsfärjan. Jag insåg dock att bussen praktiskt taget gick ön runt, längs med kusten. Istället för att åka rakt ner till Rønne, tog jag därför bussen lite omvänt och åkte längs med hela kusten åt andra hållet, via Gudhjem och fram till en plats jag läst om: Dueodde. En kritvit enorm sandstrand.
Det var bara någon timme jag var här och hann njuta men se bara! Vit sand, turkost hav. Jag tror det är bra att påminna sig om att dessa platser faktiskt finns här i Norden också och att vi inte behöver resa till andra sidan jorden för det. Norden har förvånansvärt mycket och varierat att uppleva.
SÅ TAR DU DIG TILL BORNHOLM FLYGFRITT
Den rutten jag åkte var ju genom att åka tåg mellan Köpenhamn och Ystad och med byte i Malmö. Kommer man från Åbo tar man än en gång nattbåten över till Stockholm. Därifrån tar man tåget ner till Ystad med 1 byte, vilket blir en resa på ca 5,5 h. Sedan är det bara att välja färjeavgång från Ystad till Rønne, just nu ser det ut som att färjorna går fyra gånger per dag – morgon, lunch, tidig kväll och sen kväll.
Andra fina platser i Danmark
Köpenhamn, Nordjylland och världens finaste Bornholm, är bara tre fina platser i Danmark, ett land som har mycket mer man kan välja mellan. Jag längtar efter att få besöka Møns Klint, Hvide Sande, Jægersborg Dyrehave, Christiansø som jag redan nämnde och norra Sjælland med orter som t.ex. Tisvilde. Danmark är vackert.
Ett tips är också att ge Malmö lite tid när man väl vistas en längre tid i Köpenhamn, tågen mellan dessa två går vanligtvis ofta och snabbt. Malmö är en fin alternativ stad med en lite annan känsla. Och där klarar man sig så klart på svenska : )
Läs också:
– 11 enkla tips för hållbart resande 2020
– 5 orsaker att planera en resa i hemlandet i år
Vilka fina platser i Danmark har du besökt?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats december 31, 2023
5
Anna Betlehem says
Tack för ännu ett bra inlägg. Måste säga att av alla bloggar jag läser är din verkligen den som GER mest. Dina inlägg är så kvalitativa och bra med rediga tips, och på något märkligt sätt också så synkade med vad jag tänker på och är intresserad av. Vi har hemma faktiskt börjat prata mer och mer om Danmark, att bo eller resa dit, så tusentack för tips!
Ps. Bilderna i det här inlägget är otroliga. Kontrasten och färgerna är perfekta!
julia says
Hej Anna och TACK, den här kommentaren betyder så mycket!!! <3 Jag är så glad om du gillar inläggen och vad roligt att de råkar synka med sådant du funderar på! Helt super. Och ja alltså Danmark, planen är att flytta dit typ nästa år!! Längtar så mycket efter det landet nu:) rekommenderar det varmt och du med ditt fotointresse skulle nog vara i himlen där, så duktig som du är. Och TACK för komplimangen om bilderna, stor kram!!
Anna Betlehem says
Ahh gud vad roligt! hehe sa faktiskt åt min kille när vi pratade om Danmark att -jag vet iallafall en som jag kunde häng med där! – och tänkte på dig 😉
julia says
Oo 😀 vad kul haha, ja vi måste ju umgås där <33
Carina says
Helt ljuvliga bilder och tips! Dräglet nästan rann på mig 🙂
Skulle rysligt gärna vilja åka till Jylland och uppleva alla sanddyner, typ semestra á la Badhotellet, hehe…
Själv kan jag också rekommendera Århus, verkligt trevlig stad med både storsstadsvibbar och ändå väldigt framkomlig även om man bara går.
julia says
Tack Carina, vad kiva att du tyckte omtexten:) danmark är så fint!! Längtan just nu är stor och speciellt Bornholm är en sådan där plats jag regelbundet tänker på och inte kan släppa haha. Men en dag när det är tryggt igen! JA! Århus är jättefint, jag har bara varit där ca en halv dag så jag hann inte se jättemycket men tyckte det kändes som Köpenhamn bara att mindre. Vilket är bra:) kram