I årtionden har forskare besökt platser på jorden där det finns en stor andel hundraåringar. Du kanske har hört om de så kallade ”blå zoner” eller blue zones som finns i Japan, Europa, Costa Rica och USA. I de här ofta avskilda områdena, verkar fler människor än i resten av världen leva längre och dessutom må bra samtidigt. Vad handlar det riktigt om? De blå zonernas hemlighet till ett långt och glädjande liv är intressant, inspirerande och framförallt någonting så många av oss kan ta lärdom av.
Blå zoner – hemligheten till ett långt och glädjande liv
De blå zonerna har fått sitt namn efter att forskare markerade områden med stor andel hundraplussare med en blå penna. De fem platser som markerades var Okinawa i Japan, Loma Linda i USA, Ikaria i Grekland, Sardinien i Italien och Nicoya på Costa Rica. Det finns ett flertal program och dokumentärer om dessa blå zoner och Netflix publicerade 2023 en miniserie kallad Live to 100: Secrets of the Blue Zones, som verkar ha tagit världen med storm. Här får man uppleva de fem platser på jorden som markerats som blå zoner för att förstå varför människorna blir så gamla här.
Programvärden Dan Buettner berättar också om en mindre stad vid namn Albert Lea i USA där man valde att se om man kunde förbättra invånarnas livskvalitet genom att göra staden mer promenadvänlig och hälsosammare på många olika plan. Enligt de blå zonernas egen hemsida, inspirerades faktiskt det här av ett område i Norra Karelen i Finland, där man jobbade hårt för att minska risken för bland annat hjärtattacker och lungcancer – och lyckades.
Läs också:
– Blue Zones: What Happened When Finland’s Unhealthiest Town Went on a Diet
– Leva enkelt och bli lyckligare – tre fungerande tips
– 10 vackra tankar att inte glömma
DAGLIG RÖRELSE
En gemensam aktivitet för alla de olika blå zonerna, är att människorna här rör på sig. Inte nödvändigtvis tränar på gym fyra gånger i veckan utan naturlig rörelse i form av vardagsmotion och manuellt arbete. På Sardinien var backarna branta och människor gick upp och ner för dem, på Okinawa arbetade hundraåringarna i sina vackra trädgårdar och böjde sig upp och ner.
Vår moderna värld har blivit riktigt bekväm. Vi kan beställa mat ända fram till vår dörr och en taxi ner till gatan. Vi kan parkera våra bilar riktigt nära hem och jobb för att undvika extra steg. Vi kan jobba hemifrån så att vi inte ens behöver lämna våra hem för att få pengar. Det finns kollektivtrafik och riktigt bra vägar, så att potentiell vardagsmotion då vi skall till butik eller på arbete helt och hållet kan undvikas. Hissar är centralt belägna så att de blir enkla att välja framför trappan och många människor har idag riktigt stillasittande kontorsjobb som inte kräver att man står upp överhuvudtaget.
Att röra på sig är oerhört viktigt. Studie efter studie ser kopplingar mellan vår psykiska och fysiska hälsa och mängden rörelse i vardagen. Genom att röra på oss mår vi bättre, lever längre och mer kvalitativa liv. Med lågintensiv träning och rörelse så som promenader, kan vi redan göra stor skillnad för vår hälsa. Det är så klart otroligt problematiskt att världen därför blir bekvämare och bekvämare. Visserligen är det bra att byggnader blir t.ex. mer rullstolsvänliga och på så vis går det i rätt riktning – men människor som har möjlighet att promenera och använda sina ben ges valet att helt och hållet låta bli.
Vi kan därför lära oss mycket av hur människor som lever länge i de blå zonerna (och världen över) rör på sig. Det är promenader då vi går till butik, gym, skola och jobb. Det är lågintensivt påtande i trädgården, manuellt arbete inne i snickarverkstan och hemgjord mat som görs och knådas med händerna. Också städning, att dekorera hemma och att gå en promenad för att fotografera bilder, är sätt att röra på sig utan att egentligen känna av det.
Vilken vardagsmotion gillar du allra bäst?
Läs också:
– 13 sätt att få in mer rörelse i vardagen
– Fem aktiviteter att göra mer av
– 9 sätt att njuta av livet med lite pengar
VARIERAD MAT OCH MÅNGA GRÖNSAKER
I alla blå zoner världen över, finns det påminnande drag i den mat de äter. Det är inte helt och hållet vegetariskt men mängden kött och mejeriprodukter är liten och äts sällan. Däremot verkar det ätas en hel del grönsaker i stor variation, samt mycket baljväxter. Bönor, grönsaker och icke-ensidig mat är en gemensam faktor hos de här människorna som levt så länge.
Många blir provocerade och stressade av tanken på vegetarisk mat. Alla behöver inte bli vegetarianer och veganer men det handlar snarare om att äta mer vegetariskt än tidigare. Kanske söndagen fortfarande kan få vara dagen då man äter lite finare och därmed äter kött? Då kan man minska sitt köttintag och därmed även göra ett riktigt gott val för vår fina planet, utan att sluta helt. Vegetariska måltider kan dessutom göra oss riktigt kreativa, då vi kan mixa och matcha grönsaker på nya sätt.
KÄNSLA AV SAMHÖRIGHET
Att känna samhörighet med andra människor är viktigt. I de blå zonerna lever många tillsammans med sina barn och barnbarn och är aldrig ensamma. Visst är det många av oss som uppskattar egentid och tystnad men det behöver ju inte betyda att man är eller skall vara ensam hela tiden. Vi behöver människor runtomkring oss och stöd i vardagen. Någon att ringa då vi behöver hjälp med barn- och husdjurspassning, någon att sitta ner med för en kopp kaffe då vi är bekymrade och någon att dela skratt och drömmar med.
Att gå med i en eftermiddagsverksamhet, ordna regelbundna träffar med kollegor efter jobbet, delta i volontärarbete och boka in tid för andra nära och kära, är viktigt. Av andra människor kan vi få energi, idéer, stöd och glädje. Det är så klart också viktigt att vi mår bra av de här personerna, att de inte stjäl vår energi. Du behöver inte umgås med tant Anna om hon sårar dig, manipulerar dig och får dig att känna dig sorgsen. Däremot behöver du troligtvis umgås med din vän Jakob om han får dig att känna dig ivrig, inspirerad och uppskattad.
Ibland kan den moderna världen (och framförallt sociala medier) uppmuntra oss till att ”bara göra slut” eller ”cut them out of your life” om någon i din närhet gör ett snedsteg. Det finns så klart sådant du måste ta dig ur (våld i parförhållandet eller andra mer akuta och rentav farliga situationer) och det skall man aldrig glömma. Men när det kommer till de där snälla människorna som älskar dig och ibland gör fel för att de är människor, är det nog viktigt att lära sig att förlåta, diskutera och jobba vidare tillsammans med dem.
Samhörighet är samspel och med fina människor vi mår bra av, kan vi skapa ett vackert liv.
INGEN ELLER LITEN MÄNGD STRESS
En av de viktigaste nycklarna till en sund livsstil är säkerligen att minska mängden stress. Våra hjärnor reagerar lika som de gjorde på savannen, vare sig det gäller en alltför dyr räkning, ett irriterande mail eller ett verkligt lejon som vill åt oss. Lyckligtvis går det att leva ett mindre stressigt liv men det kan kräva en del ansträngning till en början.
För den som har möjligheten att byta jobb eller t.ex. gå ner i mängden timmar – bra! För den som inte kan det och som också har andra stressmoment i livet, finns det fortfarande knep att ta till.
Naturen är naturligt lugnande för oss. Även om det inte finns en tyst skog eller vacker strand i närheten, kanske det finns något slags grönområde (en park t.ex.), där man kan vistas. Att dagligen ge sig tid ute i det gröna är troligtvis en bra användning av vår tid.
Läs också:
– Shinrin-yoku – därför gör skogsbad gott
– Vad är slow living? 15 långsamma aktiviteter
– 9 orsaker att vistas i naturen
Att undvika stressiga miljöer som fullsmockade gator, vrålande bilar och t.ex. byggarbetsplatser, kan vara ett sätt att infinna mer lugn. Om din vanliga rutt till jobbet är ett enda stressmoment, kan du välja en annan mindre påfrestande rutt? Kan du promenera genom en park även om det tar tio minuter längre eller kan du undvika den mest trafikerade gatan och välja en tystare i stället?
Om du inte kan säga upp dig från ett stressigt jobb just nu eller om du upplever andra stressiga livssituationer, är meditation och djupandning välprövade sätt att lugna vårt nervsystem. Bara tre djupa andetag kan göra susen när savannhjärnan vill rusa ifrån lejonet. Utöver allt det här, behöver vi också börja ta avstånd från den där vi måste hinna göra allt-mentaliteten. Du behöver inte bli befordrad för att vara värdefull eller hinna köpa hus och bil innan 35. Du behöver inte ha uppnått dittan och dattan inför en specifik ålder. Vet du vad du däremot borde hinna med? Att ta det lugnt, varenda dag.
MENINGSFULLHET
På Okinawa och i Japan överlag, används begreppet ikigai som innebär det som ger oss en känsla av meningsfullhet. Vill du läsa en söt liten blå bok om just ikigai, har en sådan med samma namn skrivits av Héctor García och Francesc Miralles.
Ikigai är meningen med livet, meningen med just ditt liv. Vad brinner du för? Vad ger dig energi och livsglädje? Vad skulle du göra om tid och pengar inte var ett problem?
Ikigai behöver ändå inte vara något man endast kan göra om tid och pengar inte är ett förhinder. Ikigai kan finnas i nuet, oberoende livssituation. Vad är just ditt ikigai? Kanske är det att bygga upp ett socialt nätverk, att starta ett gulligt café, att hjälpa hemlösa på gatan eller något helt annat? Meningsfullhet gör dagen värd att upplevas, ikigai får oss att komma ur sängen om morgonen.
Som García och Miralles så fint skriver i sin bok:
”One surprising thing you notice, living in Japan, is how active people remain after they retire. In fact, many Japanese people never really retire – they keep doing what they love for as long as their health allows.
There is, in fact, no word in Japanese that means retire in the sense of ”leaving the workforce for good” as in English. According to Dan Buettner, a National Geographic reporter who knows the country well, having a purpose in life is so important in Japanese culture that our idea of retirement simply doesn’t exist there.”
Läs också:
– 7 böcker som ändrat mitt liv
– Tunganalys – kan din tunga visa hur du mår?
– Svenska Yle: I blå zoner lever folk märkbart längre – här hemma är Svenskfinland det närmaste vi kommer
Vad mer kan vi lära oss av dessa blå zoner?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats april 3, 2024
7
Tova says
Riktigt inspirerande och hållbart både för individer och för samhället. Tack för tipset om serien, den ska jag kika på. Ibland är det både ”humbling” och fantastiskt att tänka sig att människor kan göra så otroligt mycket, avancerat, anpassa sig, och samtidigt rent genetiskt fortfarande är en grupp apor/hominider som fungerar likt i forntiden och som bara vill må bra i en grupp med sina basala behov tillfredsställda. Gulliga vi!
julia says
Tack Tova, vad roligt att det intresserar 🙂 håller med, det är intressant hur vi praktiskt taget inte ändrats alls sedan savannen, medan vår omgivning däremot gjort en helomvändning. Kram!