Att resa lokalt är kul – minisemester i Helsingfors

juli 30, 2020 2 Comments

För ett tag sedan bestämde vi oss att det var dags att resa lokalt, just nu passar det ypperligt. Så i måndags tog jag och killen picket och packet och åkte Onnibus till Helsingfors! En minisemester för att se lite inom Finland och framförallt vår fina huvudstad. Oftast när jag är i Helsingfors är det för något möte eller en föreläsning och då varken orkar eller hinner jag gå omkring och bara ta in staden. Något café hit och dit har man hunnit med men i övrigt hamnar liksom upptäckandet åt sidan. SÅ! Minisemester i Helsingfors och några bilder på det.

Att resa lokalt är kul – minisemester i Helsingfors

Vi rörde oss i Rödbergen/centrum, Berghäll och ute på Sveaborg. På tre dagar hinner man ju inte se mycket och det ska man heller inte göra för då blir man bara trött. När vi strosade omkring och hamnade in i en bokbutik hittade jag en väldigt vettig bok där som handlade just om det. Om att vara en bättre turist – för sig själv, How to be a better tourist. Ju mer vi “måste se” alla de där sevärdheterna i nya ställen, desto stressigare blir semestern istället för något som låter oss koppla av. Så jag intalade mig själv att det är helt okej med tre stadsdelar på tre dagar, istället för hela jäkla stan liksom.

Rödbergen

We got this

Här på We got this åt vi frukost på måndag och det var så gott så! Jag hade sett det här stället på flera listor med Helsingfors bästa caféer och till min stora glädje var det ju väldigt gulligt och trevligt. Likadant golv som på vårt Fabbes Café också : ) Killen åt en smörgås med kaffe och jag tog deras yoghurt med husets granola + havrecappuccino och det var helt perfekt. Granolan var perfekt och söt + knaprig! Yu-MMY. Gå dit om du vill! Hittas på Albertsgatan 10.

Bokbutiker och antikvariat

Sedan har vi tittat in i ett flertal mysiga bokbutiker, både längs Fredriksgatan och i Berghäll och på vägen från en plats till en annan. Åbo har några jättegulliga bokbutiker – t.ex. Sammakon kirjakauppa och det gamla antikvariatet på Aningaisbacken – men i Helsingfors finns det så många fler. Jag älskar bokbutiker, moderna som gamla. Vissa var så trånga att jag måste stänga ett öppet fönster för att kunna gå framåt. Men just det är charmen.

Fredriksgatan

Även om jag nog är ett större fan av att hitta lite mer udda ställen än ca huvudgatan så kan jag ändå varmt rekommendera Fredriksgatan för att den har så mycket att erbjuda. Här finns gulliga små butiker och butiker som säljer unik design m.m., samt ett flertal caféer jag själv testat eller hört rekommenderas: Green Hippo Café, Andante (mysigt!! gulligt!!), Brooklyn Café och säkert fler också jag nu inte minns. En bra gata men glöm inte att också våga vika av de största gatorna och upptäcka lite mer!

Fat Ramen och Sandvikens saluhall

Att besöka saluhaller är lite av ett måste då man vill resa lokalt. Åbo Saluhall är som en annan värld, som en steg in i det förflutna. Ypperligt. I ena änden av Lönnrotsgatan i Helsingfors hittas Sandvikens saluhall där vår middag på måndagen ägde rum. Fat Ramen blev valet då vi var sugna på nudlar och sökte på lite rekommendationer. Det var fantastiskt gott faktiskt, så mustigt. Mustig mat är nog den bästa maten. En riktigt mustig soppa eller gryta – eller ramen som i det här fallet. Fat Ramen har Finlands första maskin att tillverka egna ramennudlar med! Sandvikens saluhall verkade väldigt mysig och där fanns också t.ex. portugisisk mat och pastarestauranger. Värt ett besök tänker jag!

Överlag var det väldigt fint i Rödbergen. Tänk att bo i dessa slottsliknande hus! Herrejävlar. Och de fina husen tar inte slut direkt, också om man tar sig till tystare gator är det fint och framförallt lugnt och trevligt. Kom hit! Fast det gör man kanske automatiskt om man besöker Helsingfors, det är ju så nära centrum.

Tisdag morgon valde vi att åka vackert: Finlands kanske finaste kollektivtrafik – spårvagnen. Jag vet inte riktigt om det är bu eller bä att Åbo skall bygga ny spårvagnslinje då vi varit utan i en evighet men det jag vet är att spårvagnarna i Helsingfors är så fina. En liten upplevelse i sig liksom. Vi åkte till…

Berghäll

Helsingfors’ Nørrebro om jag får vara sådan. Har man inte tiden att besöka Köpenhamn kan man resa lokalt i Finland och komma hit! Alternativt, bohemt, lite Berlin över det hela. Otroligt fina gamla hus och mer “rojsigt” (bästa ordet!) nybygge om vartannat. Berghäll har en charm som jag och nog många andra också älskar. Det känns som att det här är det nya svarta i Helsingfors även om det så klart finns hur mycket annat fint och intressant som helst där också. Men ca alla helsingforsbor jag följer på sociala medier verkar bo här (? hur) och alla populära (men inte överpopulära utan snarare gulliga och på riktigt trevliga) caféer och restauranger är här i närheten. Vi hann så klart inte testa närapå ens alla caféer i den här staden men just i Berghäll kändes det som att listan blev extra lång.

I Pieni leffakauppa hittade vi 5 av 9 säsonger av USAs The Office-DVD:r, vilket vi inte hittills hittat någon annanstans. Ingen vill sälja dem för att de är så roliga, väl. Jag som älskat Friends sedan barnsben får alltid höra av killen (TO-fan) då alla loppisar är fyllda av Friends-säsonger men tomma på TO, att det måste vara för att Friends är så dåligt och TO så bra… : ) Blir skogstokig men måste ju medge att Friends kanske trots allt inte är så roligt längre.

Vi ville egentligen besöka caféet Sävy på Aleksis Kivis gata 12 men det var fullt då vi kom dit. Jag vågar ändå nästan rekommendera det utan att ha smakat på något – det var så charmigt och mysigt med en varmhjärtad stämning. Det kändes som en plats där alla är välkomna och extra mysigt för att det var i ett hörn av en byggnad. Hörncaféer är alltid lite extra eller hur?

I stället hittade vi ett annat café i närheten men det var inte alls i vår smak tyvärr, väldigt modernt och “Instagrammigt” och inte så genuint gulligt som vi kanske föredrar. Med det sagt var allt vi åt nog gott, absolut, och personalen trevlig. Men kanske inte menat för oss. Nästa gång får det bli Sävy, helt enkelt.

Ett ställe jag besökt tidigare då jag varit på möten i Helsingfors, är IPI Kulmakuppila. I ett hörn av en byggnad hittas det här relativt stora caféet med enorma fönster och konceptet är fantastiskt. Här anställs personer med funktionsnedsättningar och om något så är just det hållbarhet. TACK för det, IPI. Det besökte vi hur som helst inte den här gången men är en varm rekommendation från mig till dig!

För 10+ år sedan bodde min syster i Berghäll och då brukade vi strosa runt bland olika loppisar och vintagebutiker där och jag minns att jag då också tyckte stället var så fint. Vi hade lite otur med vädret men det får man kanske räkna med, Berghäll är värt allas tid!

På vägen hem från Berghäll hittade vi en så otroligt fullproppad skivbutik att vi inte visste åt vilket håll vi skulle titta för att hitta rätt genre. Men som sagt, just det här är bäst. Så mycket själ och hjärta i dessa perfekta men icke-perfekta små buttor.

Butta = butik.

Sveaborg

Det sista vi egentligen gjorde innan “slutshoppandet” (loppis + vinyler) var att ta den lilla vattenbussen över till vackra Sveaborg. Mmmm, vilket ställe. Jag blir nästan tårögd när jag får uppleva platser som dessa och pga det lite ruskiga vädret (och korona?) var det inte heller så fullt av turister. Men så fint, både naturen och de gamla byggnaderna. Jag är glad att det finns människor som får bo där året runt eller om somrarna, önskar dock att jag också fick vara en av dem.

Resa lokalt och långsamt = gullig färja! Och när vi åkt en liten stund ut från hamnen passerade vi den lilla ön som nu öppnats för allmänheten om jag förstått rätt – Skatakobben. Minimal! Men söt!

Så fint så. Som en sagovärld.

Sedan satte vi oss på caféet Valimo, drack kaffe och öl, såg en mink och konstaterade att Sveaborg är bra. Så nära Helsingfors centrum, bara 2,8 € med färjan över och ändå som en annan värld.

Vi tog färjan tillbaka till stan, åt en burgare med batatfranskisar, sov och åkte hem onsdag förmiddag. Tack Helsingfors för denna gång!

Områden jag vill besöka nästa gång och lära känna lite bättre: Trä-Vallgård, Kottby, Skatudden, Fiskehamnen. Kanske något annat?

Just det ja, på tal om att resa lokalt, läs också: Om hur jag lärde mig att leva flygfritt

Vilka är dina favoritställen i Helsingfors?

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin
Pinterest

2 Comments

 • Roger Stark augusti 5, 2020 at 09:46

  Trevlig läsning !!!
  Du/ ni gjorde helt rätt i att vistas i Hesa flera dagar, hade således möjlighet att kolla staden utan stress. Hoppas artikeln väcker intresse också hos andra.

  • julia augusti 5, 2020 at 19:23

   Tack Roger : ) precis! Sällan man faktiskt tar sig tiden att besöka huvudstaden på riktigt, fast det bara är 2 h ifrån! Tack för din kommentar!

  Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×