Häromdagen fick den här lilla hunden uppleva snö tredje gången i sitt liv. Förra vintern fick vi faktiskt bara två dagar snö här i Åbo, på tok för lite. Det är inte bara för att man älskar snö och hur det lyser upp marken och ger mysig stämning som det kändes tråkigt. Det kändes tråkigt också för att det ökar min oro för framtiden – har vi snöfria vintrar i södra Finland om fem år? Kommer det överhuvudtaget finnas snö om tjugo år? Den globala uppvärmningen är ett faktum och senast nu behöver vi se beslutsfattarna vakna! Vi behöver snö, vi mår bra av allt naturen ger. Överlag mår vi bra i naturen och att ta den ifrån oss är fel. Idag skall vi därför fundera över hur man på olika sätt kan rädda snön genom att effektivt minska sina utsläpp.
7 sätt att minska sina utsläpp
- Satsa på att äta mer vegetariskt och veganskt
Obs ! Äta mer av det, inte lämna bort allt annat helt. Det kan nog kännas överväldigande att tänka att man aldrig mer får äta något som inte är veganskt och då struntar man hellre helt och hållet i det. Den här all or nothing-attityden som så många av oss dras till, gör egentligen inget gott. Det är mycket bättre att äta veganskt en rätt i veckan än ingen alls. Börja smått! Du behöver inte ändra allt direkt.
Vi behöver en miljon människor som gör saker icke-perfekt, inte få personer som gör det perfekt.
Du hittar goda veganska recept HÄR. - Försök använda mindre bränsle då det går
Vare sig det handlar om bilkörning, båtar, gräsklippare eller uppvärmning av hus med olja – försök minska på det. Du kommer sannolikt också att spara pengar på kuppen.
Läs också:
– Sparsam körning – så kör du bil mer miljövänligt - Lev enklare med mindre – på flera plan
Att leva med mindre är en fin tanke. Livet kan vara komplett fastän man inte har allt, man kan vara lycklig fast man inte är perfekt. Men det handlar inte bara om att konsumera mindre av det materiella, utan också om att klara sig med ett hus som kanske är lite skruttigt men hemtrevligt, att förlänga livslängden på det som redan finns (allt från laptops till skor till badrumsskåp och bilar), att vara nöjd med hur det är just nu och inte alltid sträva efter mer och bättre, att leva långsamt. Att i det stora hela, acceptera här och nu. Det är nog nyckeln till en hållbar livsstil.
Läs också:
– 7 tips för ett enklare liv och mer välmående - Gå med i organisationer som planterar träd och bevarar skog
Skogar är fantastiska bindare av koldioxid och bland annat därför behöver vi dem. Därtill är de hem för så många stora och små djur och insekter, ett biodiversitetsparadis verkligen. Att gå med i organisationer som både planterar nya träd som bevarar existerande, är ett effektivt sätt att minska sina utsläpp. Finländska Luonnonperintösäätiö är ett praktexempel på det. - Rädda något som förfaller
Praktiskt taget all verksamhet orsakar utsläpp i någon grad och nyproduktion är tyvärr inte ett undantag. Därför vill jag tipsa om att se dig runt: finns det något du kan rädda som håller på att förfalla? En blus med obotliga fläckar kan man kanske rädda genom att lappa fläcken med en kul tygbit. Är fläcken nertill på blusen kanske man kan förkorta den i stället. En möbel som tappat någon del kan säkerligen enkelt räddas med en ny. En ful stol i ful färg kanske kan restaureras så den blir som ny. Ett hus i dåligt skick behöver inte nödvändigtvis rivas, många hus kan räddas genom att bygga upp dem pånytt. - Välj en bank som investerar i gröna företag och verksamheter
Det här är något som inte ännu diskuteras särskilt mycket men som är viktigt – hur grön den bank man använder är. Hur används dina pengar du har på banken? Förutom att välja en grönare bank än den man har just nu, kan det också vara bra att faktiskt göra sin röst hörd hos den bank man är del av. Kräv grönare investeringar, att banken faktiskt är med och kämpar mot utsläppen istället för att finansiera dem. WWF har skrivit mer om det här HÄR. - Reparera eller byt ut trasiga maskiner och funktioner i hemmet
Ett icke-tätt fönster kan få dina värme-element att arbeta hårdare och därför lönar det sig att byta ut gummilisterna. En droppande kran kan slösa mycket vatten i längden. Vitvaror som inte längre fungerar bra kan dra mer ström än nödvändigt. Dåligt isolerade väggar håller inte kylan ute lika effektivt. Att försöka förbättra, reparera eller byta ut sådant som i längden orsakar stora och onödiga kostnader och utsläpp kan vara värt det.
Läs också:
– 5 enkla sätt att minska sitt utsläpp
– Tre snabba gröna tips
– Så orsakar sociala medier utsläpp
– 17 gröna tips för vardagen
Har du några fler tips på hur man kan minska sina utsläpp?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats augusti 30, 2023
6
Lämna ett svar