2 x recept på vegansk ost

juli 25, 2020 2 Comments

Idag vill jag hjärtligt presentera två recept på vegansk ost som jag själv använt mig av i över ett år.

För den verkliga ostälskaren måste jag kanske be om ursäkt för “besvikelsen” men det här är som sagt vegansk ost och kommer antagligen aldrig kunna smaka exakt lika eller ha precis samma konsistens som äkta ost. Men de här två recepten är ändå bra alternativ, tycker jag! Framförallt är de nyttigare än köpta veganska ostar som ofta är väldigt processade och fulla av ingredienser man knappt kan uttala. Ena receptet är en smulten vegansk ost och det andra en vegansk “mozzarella”, då konsistensen påminner om just det – mozzarella.

Jag är inte själv vegan men älskar att testa mig fram med recept och hitta bra växtbaserade alternativ. Veganskt är ju på så sätt bra att djur inte lidit i processen på samma sätt. Och även om den här diskussionen nog är jäkligt komplicerad och inte alls svartvit, så kan det ofta också vara ett mycket mer miljövänligt alternativ att äta veganskt. Om inte alltid så i alla fall ibland! Då kör vi.

Recept på vegansk smulten ost

Den här osten har jag använt på pizza, i lasagne och på toast. Den har en väldigt krämig, nästan lite geleaktig konsistens och är ett riktigt bra alternativ till vanlig smulten ost. Jag hittade receptet hos Vegolina en gång i tiden men har valt att lämna bort vitlöken och experimentera lite med mängden salt. Den här går också att göra till sin egen om man vill krydda med någon extra smak eller t.ex. lägga till näringsjäst. Och allra bäst: denna är oerhört snabb att göra!

Du behöver:
6 dl havremjölk (jag valde den billigaste inhemska jag kunde hitta, 1,45 €/l)
4 msk tapiokastärkelse (jag tror potatismjöl går lika bra)
6 msk olja
1-2 tsk salt
valfritt: lite vitlök, näringsjäst, örter m.m. för extra smak.

Gör så här:
Lägg allt i en kastrull och blanda. Lägg på plattan och rör om konstant tills det blir tjockt, stäng sedan av plattan. Viktigt att röra om hela tiden då blandningen tjocknar rätt plötsligt, så det inte brinner i botten. Bevara i en ren burk i kallt, använd på bröd, pizza (i ugn!), maträtter m.m. Gott!

Recept på vegansk fast ost, “mozzarella”

I första hand lockade det här receptet lockade mig för att bilden jag såg på detta var fin. Men jag var rätt skeptisk, för jag brukar inte gilla när man använder nötter som bas i veganska produkter, jag kan tycka att det ger för mycket bismak. Fel hade jag, tjohej! Den här innehåller blötlagda cashewnötter men har en väldigt neutral smak ändå.

Jag hittade receptet hos @_aeldr_, ett absolut favorit konto på Instagram. En mat-estetiker är hon och så inspirerande. PST, jag använde en vanlig hushållsmaskin som blender, även om Elenore pratar om en high speed-blender i orginalreceptet. Tycker det fungerar tillräckligt bra så här! Receptet är väldigt enkelt men tar dock en tid att göra.

Förberedelse: blötlägg 2,5 dl cashewnötter över natten!

Du behöver:
2,5 dl blötlagda cashews
1,75 dl vatten
4 msk olivolja
2 msk psylliumpulver
1,5 tsk citronsaft
0,5 tsk salt

Gör så här:
Blanda ihop vattnet, olivoljan, psylliumpulvret och saltet i en skål tills det blir tjock. Låt stå i 2 h. Ta sedan cashewnötterna och psylliumpulverblandningen och lägg i en hushållsmaskin/high speed-blender och kör. Häll i citronsaften efterhand. När allting blandats tar du ut massan och klämmer ihop bollar av den, för mig blir det ofta ca 4 st men det beror så klart på storleken. Låt dessa stå i kallt i upp till 2 h i skålar med lock på och ät sedan som du äter riktig mozzarella. Jag älskar dessa för hur de känns i munnen och för att de passar helt otroligt bra ihop med tomat, olja, salt, peppar och basilika som på bilden.

Det var mina två tips på enkla (även om det andra är rätt tidskrävande) veganska ostrecept! Kan varmt rekommendera dem för den som vill testa sig fram och göra själv. Det finns också en massa roliga idéer på nätet på hur man kunde skapa något relativt ostigt med enbart växtbaserade produkter och som sagt, älskar jag att experimentera. Sedan tror jag själv det viktigaste för vår planet är att vi äter mer växtbaserat/veganskt och att vi då vi väljer icke-veganskt, väljer sådant som på något sätt gynnar eller helt enkelt bara inte skadar miljön. Det finns också sådana alternativ nämligen men det får vi ta en annan gång!

Har du något gott recept på vegansk ost på lager?

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin
Pinterest

2 Comments

 • Ane juli 30, 2020 at 20:48

  Hei. Dette ser godt ut! Hva er psylliumpulver?

  • julia juli 31, 2020 at 12:28

   Hej Ane och tack 🙂 det kan hända att det egentligen heter psylliumhusk! Jag hittade inte riktigt det rätta ordet. Men ett pulver gjort på psylliumfröskal är det! Kram

  Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×