11 etiska klädbutiker online

juni 13, 2020 2 Comments

Etiskt mode är kanske något av det mest fascinerande jag vet. I bakgrunden hittas nämligen ofta fantastiska personligheter, innovativa sätt att ta vara på textilier och värderingar som jag tror vi alla kan stå bakom. Rättvisa, miljötänk, välmående – hållbarhet helt enkelt. Idag skall vi därför ta en titt på 11 etiska klädbutiker som säljer rättvist mode online.

Men då! First things first. Vad är egentligen etiskt mode? Åtminstone följande aspekter är viktiga att tänka på:

Checklist för etiskt mode

1) Kläderna och accessoarerna håller länge och därför är av bra kvalitet.
2) Produkterna får inte orsaka lidande hos någon arbetare i processen.
3) Djurplågeri får inte förekomma i verksamheten.
4) Produkterna bör tillverkas på ett miljövänligt sätt och av miljövänliga material.
5) Företagen i fråga säljer inte fast fashion och förklarar också grundligt vad hållbart och etiskt mode är för dem.

När jag själv läser vad jag skrivit inser jag att det ibland säkert kan vara till och med omöjligt att hitta något där faktiskt alla 5 aspekter tas i beaktande. Men vi kan låta det fungera som tumregel ändå. Och lyckas man åtminstone få in några av dessa fem så är det ju onekligen bättre än ingenting. Kom ihåg att fira också de små stegen!

Det absolut miljövänligaste plagget som finns är det du redan har. Men let’s face it – ibland måste man köpa nytt. Orsakerna kan vara många och vi människor har olika behov. Därför är det kanske inte idealt för alla att helt enkelt “sluta konsumera” och därför är det bra att det ändå finns alternativ.

Jag vill så klart också rekommendera att shoppa second hand (och glädjande nog är vissa av nedanstående butiker både second hand och vintage) men eftersom inte heller begagnat är lämpligt för alla, hittar du därför denna lista på dessa 11 etiska klädbutiker som också säljer nytt etiskt mode online. Butiker jag själv använt och/eller är intresserad av!

Läs också: Är second hand hållbart? 6 orsaker varför begagnat kan vara ett problem

1 Radhicavintage av kvalitet

En rätt nyligen funnen vintage-butik. Älskar webbshopen men har inte ännu köpt något, funderar dock på att en dag äga någon intressant vintageskapelse därifrån. Vi får se!

Radhica är en butik från Finland som säljer begagnat etiskt mode online. De har därtill tydliga kategorier för olika årtionden om man söker någon speciell mode-tid: 60-, 70-, 80- och 90-tal. Här hittar du också t.ex. läderprodukter vilket jag kan tänka mig att många föredrar att köpa begagnat! Kjolar, jackor, skor och väskor i läder. Och så klart allt möjligt annat man kan bära från topp till tå. Bilderna är snygga och här kan du göra väldigt unika kap. Precis som vintage skall vara!

Som Radhica själva säger på sin hemsida, så sparar återbruk av kläder naturens resurser och minskar behovet att skapa ännu mer nytt. Det är också ett sätt att nästintill garantera att klädköpet inte stöder en verksamhet som plågar arbetarna (och djur!) och därtill är vintage ofta av hög och hållbar kvalitet.

Vad du kan hitta på Radhica:
Överdelar, nedredelar, klänningar, badkläder, barnkläder, skor och accessoarer som hattar, smycken, väskor och scarves.

Följ på Instagram: @radhica_vintage

2 Weecoshållbara välvalda brand

Ytterligare en finländsk butik som säljer etiskt mode online. Här samlas olika etiskt producerade produkter på rad. Det här är en av mina go to-sidor att kolla igenom, då jag vet att jag behöver något. Här finns nämligen så mycket att välja mellan! De startade företaget för att de behövde ha en plats för allting, inte ett flertal olika etiska klädbutiker lite här och där. Weecos ville helt enkelt göra etiskt mode mer tillgängligt genom att samla allt på ett och samma ställe och det har de lyckats med.

Weecos har över 200 olika brand vars kläder de säljer. De stöder också t.ex. Pride och på deras hemsida kan man enkelt navigera mellan olika krav man själv har för de plagg eller produkter man vill köpa. Man kan välja att t.ex. endast se på grejer där brandet i fråga även erbjuder reparation av produkten vid behov! Fantastiskt.

Vad du kan hitta på Weecos:
Överdelar, nedredelar, klänningar, underkläder, träningskläder, badkläder, barnkläder, skor och accessoarer i all oändlighet, samt grejer för hemmet och inredning och skönhetsprodukter.

Följ på Instagram: @weecos.com

3 Tauko Designåterbruk med stil

Den här finländska butiken föll jag för pladask då jag var på jakt efter den perfekta etiska och miljövänliga basic svarta t-skjortan. Den kostade skjortan (very much intended) men har också varit helt perfekt! Stilig, slapp, snygg, allt i allt. Fungerar hemma, på jobbet, på en fest – så mångfunktionell. Tauko satsar på att använda överblivna tyger från restaurang- och hotellbranschen i de plagg de tillverkar så min t-skjorta är alltså av återanvänt material. Med tanke på hur törstigt bomull kan vara tycker jag det är helt perfekt att det därför går att återanvändas om man vet vad man gör. Jag upplever också att tyget är väldigt starkt och tåligt, vilket behövs då det är en everyday-skjorta som används mycket. Tauko vet. Gillar mycket.

Vad du kan hitta på Tauko Design:
Överdelar, nedredelar, klänningar och accessoarer som mössor, affischer, väskor, och ansiktsmasker.

Följ på Instagram: @taukodesign

4 Nudge etiska brand samlade

Inte endast har jag varit på jakt efter den perfekta basics svarta t-skjortan, utan också den vita. Jag är mitt i ett projekt att få en garderob som är liten men praktisk och hållbar året om (läs gärna: Mina bästa tips för att skapa en minimalistisk garderob). Resultatet blev en vit t-skjorta och ett enkelt halsband i silver med guldbeläggning. Nudge är, som Weecos, en onlinebutik som säljer kläder från olika etiska märken. De har både många inhemska brand och också utländska! Min t-skjorta är från det tyska märket Armed Angels och halsbandet från estniska Helge Stuudio. Nudges sortiment är mycket stort och varierat, ta dig en titt!

Pst! Ett extra plus för att Nudge skickar sina produkter i en RePack-påse, som man gratis kan returnera. Dessa återanvänds sedan för följande konsument och därpå följande osv osv. Med paketet kommer instruktioner hur man skickar tillbaka det och det är så enkelt så!

Vad du kan hitta på Nudge:
Överdelar, nedredelar, klänningar, badkläder, träningskläder, underkläder, barnkläder, skor, accessoarer som hattar, smycken, väskor och scarves, samt kosmetik och grejer för hemmet och inredning.

Följ på Instagram: @nudgehelsinki

5 Aina 2handsecond hand & vintage

En sympatisk second hand-butik som jag inte ännu testat men är så nyfiken på! Med bilder som gör en glad och ett tillräckligt varierat urval tycker jag Aina 2hand verkar vara en fantastisk online second hand-butik. På Instagram får man ständigt se vilka nykomlingar som snart kommer eller redan har kommit till sortimentet. Tycker det är så praktiskt, man vet genast när man kan gå in på sidan på nytt för att se nyheterna.

Har du köpt av dem? Vad fyndade du?

Vad du kan hitta på Aina 2hand:
Överdelar, nedredelar, klänningar, skor och accessoarer som hattar, smycken, väskor och scarves.

Följ på Instagram: @aina2hand

6 PUF designinhemskt och etiskt mode

En otroligt varierad butik! Finns också som fysisk i Åbo och jag fullkomligt älskar sortimentet. Här samlas inte endast märken som tillverkar etiskt och hållbart mode/accessoarer utan egentligen är det en plats för finländsk design i allmänhet. Men många av dessa märken jobbar ändå hållbart och använder t.ex. återvunna textilier m.m..

Här säljs såväl väldigt enkel basic design men också produkter som får dig att sticka ut i mängden – du väljer vad du själv står för! Jag vågar sällan sticka ut ordentligt men dreglar alltid ändå rejält över alla de nästan lite halvgalna produkter som säljs där – underbara färgsprakande plagg och accessoarer. Eller, som sagt, kan man välja enkel och tidlös design hos dem också.

Ett favoritmärke som säljs hos PUF är finländska Pure waste som tillverkar nya tyger av gamla. De säljer egna produkter men tillverkar också plagg för andra etiska klädbutiker och -märken. Vissa av dem säljs också hos PUF! Om du är ute efter ett miljövänligt märke och faller för PUF, rekommenderar jag att läsa på om alla märken i fråga då här samlas en blandning av traditionell design och etiskt tänkande. OCH! Nästa gång du är i Åbo, kika in i butiken på Slottsgatan intill biblioteket, också bara för själva upplevelsen!

Vad du kan hitta på PUF:
Överdelar, nedredelar, klänningar, träningskläder, skor och en massa accessoarer, grejer för hemmet och inredning och böcker. Ett enormt sortiment!

Följ på Instagram: @puf.store

7 Babaa spanska ullkläder

Egentligen tänkte jag rekommendera enbart etiska klädbutiker från Finland (fastän vissa nog säljer märken från andra länder) men insåg att det inte skadar att lyfta fram något annat också om det fungerar.

Babaa är ett helt underbart spanskt märke som tillverkar kläder i ekologisk ull, bomull och merinoull. För någon slås varningssignalerna på direkt då man hör att inte alla material är veganska men skillnaden är att Babaa garanterar att djuren inte lider i den process där materialen tillverkas – och plaggen är väldigt tåliga pga den goda kvalitén.

Babaas “slogan” är “buy once, wear forever” vilket syftar på att plaggen faktiskt skall vara så tidlösa och välgjorda att du kan ha dem föralltid. Jag köpte min favorittröja därifrån och fick visserligen lägga 200 € på den men ångrar det aldrig. Tröjan fungerar en kall vinterdag och t.o.m. en sval sommardag – den är tjock och chunky och härlig. Jag tror starkt på att man verkligen bara behöver köpa det specifika plagget en gång om man väljer Babaa. Ett plus i kanten för att plaggen ofta är one size och på så vis eventuellt minskar risken för att man beställer “fel”.

Vad du kan hitta på Babaa:
Överdelar, nedredelar, klänningar och barnkläder.

Följ på Instgram: @babaa

8 Organic Basicsmiljövänliga baskläder

Jag har jobbat ihop med det här företaget i snart ett år och har därför varit i kontakt med ett flertal av deras plagg. Jag älskar Organic Basics! Namnet är beskrivande eftersom det här danska företaget satsar på plagg du har under eller som är i enklaste formatet – en vit eller svart t-skjorta eller långärmad blus.

Organic Basics satsar mycket på sina materials ursprung och min personliga nya favorit är nog TENCEL Lyocell, något som tillverkas av trämassa. Bomull är ju således problematiskt att det ofta kräver enormt mycket vatten men just TENCEL är en fin ersättare av det. Mjukare, miljövänligare, lyxigare. Organic Basics jobbar mycket med välgörenhet och har t.ex. regelbundet kampanjer där en viss del av pengarna går till olika bra verksamheter. Någon gång var det för att plantera vilda blommor så våra pollinerare skall må bättre och i våras var det för att underlätta för flyktingar som drabbats hårt av corona-krisen. De har också sagt sig göra helt konkreta handlingar för att underlätta livet för BIPOC.

Organic Basics är en av få etiska klädbutiker där jag verkligen känner att man får se på hur processen och verksamheten ser ut. Steg för steg blir de också bättre på alla plan och satsar nu mer på fler storlekar än förr, skapar en hemsida som i sig har ett litet utsläpp och visar också hur mycket resurser som krävs för varje plagg.

Vad du kan hitta på Organic Basics:
Överdelar, nedredelar, underkläder, träningskläder och en del accessoarer.

Följ på Instagram: @organicbasics

9 Globe Hopehållbara accessoarer

Det är svårt att rangordna företag man gillar massor men det vet jag med säkerhet, att Globe Hope är en av mina absoluta favoriter här. Ett finländskt företag som verkat sedan 2003 med att rädda textilier från att slängas.

Jag har världens bästa ryggsäck som är deras och där har man t.ex. använt gamla armétyger för att bygga väskan. Det är väl just det som de är så bra på, att hitta gamla starka tyger som lämpar sig bra för att ge lång hållbarhet till produkter. Globe Hopes alla produkter vågar jag nästan lova att är oerhört starka och svåra att slita sönder. Sedan är ju designen i en helt egen kategori för sig. Jag hade ägt min ryggsäck bara någon vecka när en okänd man på tåget hyllade den. Tänk!

Vad du kan hitta på Globe Hope:
Olika sorters accessoarer: väskor, påsar, smycken, reflex m.m. och dessutom deras egen naturkosmetik.

Följ på Instagram: @globehope

10 Kaiko clothingrättvisa kläder

Två etiska klädbutiker kända som Kaiko och Store of hope slogs för ett tag sedan ihop till Kaiko clothing. Kaiko clothing är, även det, ett finländskt företag. Deras slogan “Fashion with a mission” syftar långt på den välgörenhet de sysslar med och viljan de har att skapa vackert men också snällt. De donerar dessutom 7% av försäljningen till att hjälpa kvinnor och flickor i utvecklingsländer så dessa kan få skolning. Kanske är det just välgörenheten som gör Kaiko clothing så etiskt men för dem är också plaggens livslängd avgörande för att vara miljövänliga. Lyfter på hatten!

Vad du kan hitta på Kaiko clothing:
Överdelar, nedredelar, klänningar, barnkläder och accessoarer som hårband, smycken och t.ex. scarves.

Följ på Instagram: @kaikoclothing

11 Archetype Labeltidlöst och versatilt

Kanske den nyaste av alla etiska klädbutiker som nämnts här. Archetype är ett företag från Finland, där man skapar mode och kombinerar tidlöshet med etik och miljö. Plaggen är menade för såväl vardag som jobb och fest och blir därför genast väldigt multifunktionella och praktiska.

Archetype fokuserar på naturmaterial och är därför ett naturligt val för en medveten konsument. Naturmaterial åldras vackert och kan faktiskt vara hälsosammare på huden än plaggen i plast. I den första kollektionen har de använt sig av linne och det för att det är ett hållbart och t.o.m. komposterbart material. Ja, kläder som är gjorda av enbart naturmaterial kan ju faktiskt slängas i gårdskomposten när de någon gång (iofs förhoppningsvis aldrig!) slits sönder. Framförallt vill jag rekommendera Archetype för att plaggen på riktigt är snygga, estetiska, tidlösa och helt enkelt coola.

Vad du kan hitta på Archetype Label:
Överdelar, nedredelar, klänningar, strumpor och accessoarer som smycken, mössor, påsar och scarves, samt grejer för hemmet och inredning.

Följ på Instagram: @archetype_label

Brukar du använda dig av etiska klädbutiker online?

Eller köpa etiskt mode i nytt eller begagnat format? Vilka webbshoppar föredrar du och råkar du ha något favoritplagg som är etiskt producerat? Berätta gärna i kommentarsfältet! Du hittar dessutom alla tidigare texter som en etisk garderob här.

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin
Pinterest

2 Comments

 • Mallo juni 14, 2020 at 15:25

  Jag köper alla mina kläder begagnat, föredrar helst att fysiskt besöka loppisar så att man kan pröva plaggen. Men appen “Zaada” där man själv kan köpa och sälja kläder, skor, accessoarer, elektronik, väskor etc. -har jag prövar några gånger och gillar att alla köp har fungerat smidigt och den är lätt att förstå.

  • julia juni 15, 2020 at 18:59

   Hej Mallo! Så bra om du kan hitta allt begagnat:) Har hört att den där appen skall vara bra, men som du säger är det så klart allra bäst om man kan pröva plaggen först! Jag måste testa den nångång, men jag tror att jag på det sättet tänker som du gällande begagnat att jag väldigt gärna testar först. Svårt då privatpersoner säljer och inte har en size guide som onlinebutiker! Kram!

  Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×